Rot Balans ayarı

ROT AYARI

Aracın direksiyonunu bir yöne çevirdiğinizde tekerleklerin de o yöne doğru dönmesini sağlayan dengeye rot denir. Rot ayarı, sağlık sürüş için çok önemlidir. Rot ayarı ile çok yakından ilişkili olan balans ayarı ise tekerleklerin birbiri ile olan açısal dengesini ifade eder.

Rot Ayarı Nerede Yapılır?

Aracınızın direksiyonunu bir yöne döndürdüğünüzde tekerlekler de o yöne döner. Genellikle çok hafif bir direksiyon tepkisini dahi tekerlekler algılar. Bu da aracı kontrol etmeyi sağlayan ana prensiplerden biridir. Bazen kullanım süresi ve kullanım biçimi ile ilgili olarak rot ayarı bozulur. Burada yapılması gereken şey, en yakın oto bakım uzmanına başvurup rot ayarını yaptırmaktır.

Rot Balans Ayarı Fiyatları

Rot ayarı fiyatı almak üzere farklı oto bakım servisleri ile görüşebilirsiniz. Ancak bu konuda uzman desteği almak ve deneyimli bir ekiple çalışmak sürüş güvenliği, aracınızın ve lastiklerin ömrü, motorun ömrü ve sürüş konforu için çok önemlidir.

Rot Ayarı Nasıl Yapılıyor?

Motorlu araçlara rot ayarı yapılırken önce araç, ayarların rahatça yapılması için istasyona çekilir. Tüm tekerlekler söküldükten sonra özel ekipman ve sensörlerle ayarlama yapılır. Son yıllarda bu konudaki ayarlamalar teknik hatalara yer vermemek için bilgisayar destekli programlarla yapılıyor. Tekerlekler tekrar takıldıktan sonra aynı aks üzerindeki tekerleklerin aynı hizaya gelmesiyle işlem tamamlanır. Rot ayarı yapılırken balans ayarı da bozulacağı için mutlaka balans ayarı da tekrarlanır.

BALANS AYARI

Motorlu taşıtların seyir halindeyken sarsılmasını önleyen dengeye balans denir. Bu dengeyi sağlamak üzere yapılan ayarlama işlemene de balans ayarı deniyor.

Bir motorlu araçta oto lastiklerin ve bunların aralıklarının birbirine olan oranı bir denge sağlar. Zamanla lastikler arasındaki bu denge bozulabilir. Bu da düzenli olarak balans ayarı yaptırmayı gerektirir.

Balans Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bu konudaki bozukluk, en çok uzun yola çıkıldığında anlaşılabilir. Uzun yolda ve belirli bir hızda seyir halindeyken direksiyonda titreme ya da lastiklerden ses geliyorsa balans ayarı bozulmuş olabilir. Eğer oto lastiklerin dış kısımlarında aşınma varsa ve bu aşınma tek taraflı ise yine rot balans ayarı bozulmuş olabilir.

Balans Ayarı Kontrolü

Bu sorunun yanıtı aracın kullanım durumuna göre değişir. Ancak periyodik bakımlarda mutlaka bu konuda gözden geçirilmelidir. Ayrıca ortalama bir rakamla 10 bin km’de bir balans ayarı kontrolü yapılması önerilir.

Balans Ayarı Bozulursa Ne Olur?

Aracın rot balans ayarı bozulursa sürüş güvenliği azalır. Sürücünün araç üzerindeki hakimiyeti azalır. Sürüş kalitesi ve konforu düşer. Oto lastikler daha kısa sürede ömrünü tamamlar. Motor zorlanacağı için yakıt tüketim miktarı artar.

BİZE ULAŞIN

HARİTADAKİ YERİMİZ